upptäck Maria Nil

MN ordbild
SÅ VACKRA MOTIV

Ta en stund, med dig själv, ditt inre, följ med i Maria Nil (MN) s fantastiska resa. Genom hennes beskrivningar i ord & i bild med akvarell – en resa genom de inre länderna (känslorna).

För ALLA , för mig en katarsis, för det berör, både hårt & mjukt, det är ljust och det är mörkt, jag ler, känner sorg, oro, smärta och ilska.

Händelser och upplevelser illustreras från de inre perspektiven, jag berörs genom mina minnen och mina drömmar (mardrömmar)mina egna tankar & känslor och jag känner så himla mycket, högt upp & långt där nere – Jeanette

+Bild: Maria Nil
Bild: Maria Nil

I BOKEN ” bakom trygga länder” har Maria satt ord på olika platser som ryms inom det bipolära känslolivet. Hon kallar dem för länder, och det handlar till exempel om Självömkansträsket och Ångestskogarna. Länderna befolkas av fantasifulla hjälpare, som med goda krafter ska hjälpa en besökare att ta sig tillbaka till verkligheten igen
I allvarliga ordalag, med ordlekar och fantasifulla irrvägar, berättar författaren hur djupgående känslor kan förvandla ett hjärta till sten, skaka sönder eller gå upp i atomer. Den berättar också om de personliga hjälpare som finns inom var och en och som i sina olika skepnader och med sina annorlunda förmågor kan göra så att resan blir något mer uthärdlig.

Det här är en bok om hur livet kan vara, och den tillägnas de som reser, eller har rest till de inre Länder där man med alla sina innestående krafter kämpar för att komma fram till den väg som leder därifrån.
På det minst smärtsamma sättet.
Maria Nil levde under många år med bipolär sjukdom utan att veta om det. Det dröjde ända tills hon blev 55 år gammal innan hon fick kunskap om sin sjukdom. Många pusselbitar föll på plats, men samtidigt uppstod en stor besvikelse och frustration över en otillräcklig vård.
M har varit deprimerad i omgångar ända sedan tonåren, under andra perioder kreativ, social och glad.
När Maria var ung fanns inte samma kunskap om bipolär sjukdom som man har idag. Hon plågades av att åka ”berg- och dalbana” mellan känslorna, men när hon eftersökte en medicin för detta fick hon inget gehör. Istället behandlades hon med vanliga antidepressiva, vilket idag är bevisat att de inte hjälper mot de olika bipolära tillstånden.
När hon slutligen fick beskedet så förstod hon sitt liv, det var som en aha-upplevelse. Hon läste allt som gick att läsa om att vara bipolär.

Numera har hon förstått att alla inte är som henne te.x att andra inte tänker och babblar lika fort, och att det ibland kan vara påfrestande för omgivningen. Förr blev jag arg och tyckte folk var dumma som inte förstod …!
I och med diagnosen har hon också fått rätt medicin, som kapar topparna och djupa svackorna utan att Marias kreativitet påverkas. Konsten och kreativiteten har varit hennes följeslagare genom hela livet.
Kreativiteten har varit hennes överlevnadsstrategi, kunna ge utlopp för det som händer i livet. Jag hade en sträng uppväxt och fick inte rita så mycket som jag ville, men hon hittade en bakväg: hon började rita i luften med tummen och pekfingret.
Ett sätt att få utlopp och kunna uttrycka det som inte är så lätt. För henne va det normala att det va upp och ner..
Tankarna på att skriva en bok föddes när Maria gick i bildterapi och började skriva till sina bilder.
Hon skrev väldig mycket och det känder rätt och bra, för det kom att handla om hur man upplever bipolaritet inifrån, blandat med knasig humor, fantasi och ordlekar. Det finns inte så mycket skrivet på det sättet. Hon har alltid varit lite ”Monty Python


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.