The Underground Girls of Kabul. The Hidden Lives of Afghan Girls Disguised as Boys. Av Jenny Nordberg, Virago utkom 2014.

Boken är resultatet av fem års trägna efterforskningar i Afghanistan. Jenny Nordberg är svensk, journalist bosatt i New York och med flera hyllade grävande reportage bakom sig.

Läste denna några år sedan, saken är den att jag tänkt på boken, men ej kommit på vad den hette eller vem som skrivit den –
Jag blev ett år familjehems mamma där – och ämnet blev väldigt aktuellt för mig, att läsa om afganistan, så läst om ett land jag inte skulle gjort annars.//
Mer om det i en annan text/diskussion

Samt hittat andra böcker som jag blev påmind om att ja just det-den har jag läst med.!
Har läst så många 1000tals böcker som inte finns hos mig, pga flertal flyttningar, till mindre osv
En mycket bra bok, känns som att man är med, där eftersom författaren varit med familjen så pass länge,
ger en äkta bild av hur vardagen och livet ser ut i just denna familj, som kan tänkas ha det bättre än väldigt många andra.
en bok för alla att läsa

Den handlar om vad som händer när en flicka utger sig för att vara pojke – bacha posh (betyder.klädd som pojke/flickor I byxor)som är mycket vanligt
och kan vara bade praktiskt samt ett nödvändigt ont &
I visa familjer för att få respect, följa sina systrar till skolan samt hjälpa pappan I affärsverksamheten (sådant bara pojkar/män får göra )
fast det är en flicka…). Alla vet om det och det är så här det ser ut….en outtalad acceptans för att detta förekommer
Det hela är okontroversiellt – att när flickan når puberteten återgår till det som krävs av hennes kön.
En flicka klädd som en pojke är ingen förolämpning, tvärtom bekräftas den etablerade ordningen, där män har alla privilegier.

Nader, en kvinna som lever som en man som vuxen, tar på sig en sjal och sätter sig på förarsätet, då uppstår tumult. Bilar kör efter och försöker
stoppa henne och många män är upprörda: ”Din man borde slå dig! ”, ”Skamliga kvinna, du ska inte köra bil!” Skällsorden haglar över henne.
När Nader kör barhuvad, kortklippt o med solglasögon har hon aldrig några problem.
Reglerna för hur en kvinna och en man ska vara, vad som är maskulint och vad som är feminint, är hårda och tydliga. Det är konstruerade egenskaper
och med dem sammanhållande rättigheter, som konstituerar könet. Författaren fick av sin tolk lära sig att bli en kvinna.(av tolken sags hon som en man)!
Att gå med huvudet nedböjt, undergivet, inte svänga med armarna, inte sitta bredbent. Att vara underdånig.
Att kvinnor klätt ut sig till män är något som sker eller har skett i de flesta kulturer genom historien,det handlar om att nå lite mer frihet i ett
system där kvinnors rättigheter är kringskurna.

På morgonen hade Azita fyra döttrar. På kvällen tre flickor och en pojke. Att byta kön på den yngsta dotter var enkelt:
det krävdes bara ett besök hos frisören, och inköp av byxor i basaren.
Livet för flickan med det nya namnet Mehran förändrades radikalt. Nu fick hon leka vilt utomhus: springa, cykla, spela fotboll.
Bli serverad mat före sina äldre systrar, sitta fram i bilen bredvid pappan.
Men inte bara hennes liv förändrades, också familjens. Med en son att visa upp blev familjen respektabel, en viktig säkerhetsåtgärd
för Azita. Som kvinna och parlamentsledamot kämpade hon dagligen samt att nu när hon hade en son fick hon högre status än makens första fru, som inte hade någon.
Flera andra flickors och kvinnors historia i Afghanistan får vi ta del av I boken.

Kung James den förste av England fördömde på 1600-talet kvinnor som klädde sig till män: de skulle inte få fördelar de inte hade rätt till.
Drygt 400 år senare förklarar Naders syster för författaren: ”Förstår du att det är varje afghansk kvinnas önskan att ha blivit född som en man, att vara fri?”
Och systern ställer en retorisk fråga: ” Om du skulle kunna gå ut genom den dörren som en man eller stanna för alltid inomhus som en kvinna, vad skulle du välja?
Nader lever som en man som vuxen. Men det är inte det vanliga. När puberteten närmar sig närmar sig också slutet för tiden som bacha posh.
Vad händer när könet ska bytas tillbaks, när byxorna ska av och klänningen på? Att det inte är en smärtfri omvandling vittnar flera kvinnor
hon möter flera tjejer i puberteten som är rädda för och ser ned på den kvinnoroll de snart ska axla.

Genderexperter från väst som ingår i den av Nordberg dissade biståndsnomenklaturan har inte hört talas om bacha posh. Det finns inte, får hon höra. Kvinnoförtrycksexperter från olika biståndsorganisationer, med kläder och smycken i ”ethnic style,” har seminarier om trendiga begrepp som gender och empowerment på Kabuls samtliga lyxhotell – omgärdade av säkerhetsvakter. Men vad vet de om det verkliga liv som pågår?
”Utlänningarna lever lika instängt som de kvinnor de har kommit hit för att rädda”, konstaterar Nordberg. Och det är också hennes ärende med den här boken. Att Afghanistan har blivit något det internationella samfundet åkt till för att rädda, plöja ned miljoner i, försöka göra om, och sedan lätt kan lämna.
När författaren själv tar flyget från Kabula har Azita blivit av med jobbet som parlamentsledamot, tappat status. Hennes dotter Mehran, som levt som en pojke, ska bli flicka. Maken har tagit kommandot: nu ska familjen flytta till landsbygden och leva ett traditionellt liv där fruarna stannar inomhus.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.